Polecamy

Poszukiwania biurka dla gracza

Bezpieczny telefon - obudowa czy ubezpieczenie wyświetlacza - co...

Inne

Najlepsze przepisy na ciasta z kremem

Deser to ulubione danie całej rodziny. Dla dzieci jest to najczęściej słodka nagroda za zjedzony obiad. Również przyjęcie urodzinowe nie może obyć się bez ulubionych ciast i deserów. Warto poszukiwać inspiracji w książkach kucharskich i na portalach społecznościowych, gdzie regularnie pojawiają się nowe przepisy i inspiracje. Wiele tradycyjnych przepisów można z powodzeniem zmodyfikować, na przykład poprzez dodanie do ciasta mieszanki bakalii, świeżych owoców czy budyniu w proszku.

Przepisy na ciasta z kremem cieszą się ogromną popularnością. Wraz z biegiem czasu pojawiają się coraz to nowsze receptury, które warto przetestować w swojej kuchni. Hitem tegorocznej zimy było ciasto o intrygującej nazwie góra lodowa. Składa się ono z ciemnego biszkoptu nasączonego kawą lub spirytusem  i przełożonego kremem budyniowym. Na górze ciasta znajduje się odrobina kremu budyniowego i powbijane biszkopty, które należy polać polewą na bazie mleka w proszku. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie i doskonale smakuje. Przed podaniem należy jednak dobrze schłodzić go w lodówce, najlepiej przez kilka godzin.

Inne równie popularne ciasto z kremem to malinowa chmurka. Składa się ono z kilku warstw, między innymi kruchego spodu, malin zalanych galaretką, warstwy kremu z bitej śmietany i mascarpone oraz chrupiącą bezą na samej górze. Na bezę można posypać prażone migdały. Nie można zapominać również o bezie z owocami. Do przygotowania tego ciasta potrzeba niewiele składników, gdyż beza to kilka ubitych białek z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Sztywną pianę należy wylać na blachę do pieczenia i delikatne uformować. Ważne, aby była ona bardzo dobrze wysuszona, dlatego też doskonale gdy przeleży w letnim piekarniku całą noc.

Następnie w środek bezy nakłada się krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Górę ciasta należy bogato udekorować dowolnymi owocami, mogą to być na przykład winogrona, kiwi, borówka amerykańska, brzoskwinie, truskawki czy też świeże maliny. Ciasto to należy przechowywać w lodówce. Niestety krótko zachowuje ono świeżość, dlatego najlepiej gdy jest zjedzone w ciągu dwóch dni. Wiele osób uwielbia popularne cukierki Rafaello dlatego warto przygotować również ciasto o tej samej nazwie. Wbrew pozorom jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu. W pierwszym kroku należy upiec biszkopt według tradycyjnego przepisu. Nie można zapominać o proszku do pieczenia, aby ciasto było dosyć wysokie.

Gdy wystygnie, należy ostrożnie przekroić go na pół, tak aby otrzymać dwa blaty. Każdy blat trzeba dobrze nasączyć alkoholem lub kawą rozpuszczalną. Krem to połączenie bitej śmietany z rozpuszczoną białą czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Blaty należy przełożyć kremem i resztę wyłożyć na górę ciasta. Wierzch można dodatkowo udekorować całymi migdałami lub jedynie prażonymi płatkami.

Artykuł zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Budownictwo specjalne Twoich marzeń

Wystrój i wyposażenie mieszkania indywidualna sprawa i gust każdego człowieka. Po tym jak...

Wypalanie plazmowe i tlenowe

Stal jest jedną z najtwardszych oraz najbardziej wytrzymałych materii, z którą mamy na co...

Suknie ślubne w Krakowie – najnowsze trendy w...

Moda ślubna cały czas się zmienia, zgodnie z pojawiającymi się każdego roku nowymi...